Escenaris celebra la setzena edició marcant múscul, demostrant que no només és un cicle consolidat sinó que creix exponencialment. D’aquella primera edició celebrada el 2005 en què es va presentar una programació de nou pobles i trenta obres, s’ha passat a una amb dinou municipis i amb cent seixanta-una representacions, que tindran lloc del 17 de gener al 28 de juny a diferents municipis de la comarca del Gironès. I no només això, amb la voluntat de continuar creixent. Més de tot.
Però no només quant a xifres. Per copsar i entendre l’evolució d’aquest projecte, cal destacar la xarxa d’ajuntaments i programadors teatrals que s’ha creat any rere any, així com la consolidació de molts programadors estables en pobles de pocs habitants. També els ajuts a la programació que es convoquen en cada edició o els projectes de dinamització de nous públics que s’organitzen en els pobles participants, o què dir de la col·laboració amb institucions i entitats per facilitar l’assistència al teatre entre persones en risc d’exclusió social, del públic itinerant que es mou d’un municipi a un altre i que creix en cada edició. Evidentment és una demostració que com el fet de difondre conjuntament i coordinada tota la programació mitjançant programes de mà, web i xarxes socials per arribar a més i més públic potencial.
Escenaris 2020 és tot això i més, com es va dir durant la presentació que va tenir lloc ahir al Teatre de Bescanó, un equipament que celebra deu anys d’una remodelació que el va situar a la primera divisió. “És una edició amb més continguts, amb més exigència, amb més possibilitats per a tothom, que intenta apropar a l’escena teatral diferents col·lectius en risc d’exclusió social”, va destacar el conseller comarcal de Cultura, Àdam Bertran. En aquest sentit, el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va remarcar: “Aquest és un aspecte que estem treballant i hi hem posat molt èmfasi. Des de les institucions hem de fer un esforç suplementari perquè les persones amb diversitat funcional puguin accedir a la cultura.” A més, va assenyalar que la implicació del “70% dels ajuntaments del territori gironí” en aquest projecte cultural és un reflex de la labor conjunta entre aquests municipis mitjançant la seva coordinació cultural intermunicipal, programació conjunta i unificació de la difusió. El vicepresident ho va definir amb el lema “Junts podem arribar molt més lluny que si anem sols”. Els van acompanyar en l’acte, l’alcalde de Bescanó, Xavier Vinyoles, i el tècnic de Cultura del Consell Comarcal del Gironès, Ramon Batlle.
Un guió de ‘Nit de Reis’ del Talleret
Amb aquest original cartell, que il·lustra la portada del programa de mà, Escenaris 2020 ret homenatge a una de les figures més emblemàtiques del teatre gironí, Cristina Cervià, que va morir l’any passat. S’hi reprodueix un fragment de Nit de Reis de William Shakespeare –traducció de Salvador Oliva–, en record de la primera interpretació de Cristina Cervià, que va encarnar el paper d’Olívia, amb el Talleret de Salt, l’any 1990. S’hi aprecien les anotacions en bolígraf i marcador fluorescent, que són una simulació estètica, creació d’aeiou Estudi Gràfic.
L’obra amb Bruno Oro i Clara Segura s’estrena avui
Bruno Oro i clara Segura es retroben novament als escenaris per protagonitzar Cobertura, l’espectacle que donarà el tret de sortida a la programació i del qual s’han programat tres funcions al Teatre de Salt (avui i demà a les 21 h i diumenge a les 19 h). La parella d’intèrprets porta a escena una història hilarant i tendre sobre l’amor, el desamor, l’èxit i el fracàs, que gira al voltant del món del cinema i les relacions humanes en l’era d’Internet. L’obra s’estrena a Salt, abans de fer gira al Teatre Romea i anunciar representacions al Teatre Jardí de Figueres (27 de març), Teatre Municipal de Banyoles (30 de maig) i Espai Ter de Torroella de Montgrí (30 de maig).
Aquesta només és una de les 161 funcions que hi ha programades en 19 municipis i que es recullen en un programa que el El Punt Avui encartarà demà al diari.