Notícies de l’equip a l’oposició

Abril 2023 – Núria Badosa i Gironès, candidata de Junts per Bescanó a les eleccions municipals 2023
«Vull aportar un nou tarannà a la gestió municipal, una manera de fer més pròxima»

Abril 2023 – Francesc Carles Puig, candidat de la CUP a les eleccions municipals 2023
«Lluitarem perquè els pobles de Bescanó guanyin en sobirania, ecologisme i independència»

Octubre 2022 – Tancament de la pista coberta

Un cop hem tingut accés a l’avantprojecte d’amplació del pavelló que ha encarregat l’equip de govern d’ERC i la CUP i després d’expressar la nostra opinió al darrer Ple, el grup municipal de JUNTS manisfestem la nostra posició totalment en contra del tancament de la pista coberta que preveu el projecte, amb un pressupost orientatiu de prop de 2 milions d’euros, sense que hi hagi prevista una solució alternativa al tancament. Nosaltres apostem per una ampliació de la zona esportiva, però sense renunciar a una pista coberta oberta a totes les entitats i associacions, per a la celebració d’actes socials, esportius o la festa major.

Maig 2022 – Guàrdia municipal

L’Ajuntament de Bescanó d’ERC i la CUP suspèn el servei de Guàrdies Municipals després de dos mesos de l’inici de funcionament i de que hi hagi renunciat l’únic Guàrdia que havia superat el procés de selecció, que es va fer amb 24 possibles aspirants.
El fet de que no hi hagi una borsa de treball de substituts, fa que no es pugui trobar un relleu a curt termini i evidència la manca de planificació del servei per part del consistori governat per ERC i la CUP.
El nostre grup municipal denunciem que no s’hagi comunicat a la població que aquest servei actualment ja no està en servei.
 
Abril 2022 – Porta a porta
Els contenidors que es van treure dels carrers del poble com a conseqüència de la implantació del porta a porta, es van portar a un carrer del Polígon Industrial de Montfullà. D’això ja fa més d’un mes i tal com ho vam denunciar en el darrer Ple del més de març, aquesta zona s’està convertint en un abocador incontrolat de deixalles.
No entenem perquè encara ‘Ajuntament no ha fet retirar-los a l’empresa concessionària, que és la propietària dels contenidor.
 
Abril 2022 – Exposició de l’Ernest Costa i Savoia
Avui s’ha inaugurat una exposició de l’Ernest Costa i Savoia al local de l’entitat Ateneu Republicà.
El nostre grup estem totalment d’acord en que la trajectòria de l’Ernest Costa mereix el reconeixement de tot el poble de Bescanó i així ja ho vam fer saber al Ple Municipal després de que se li atorgués la Creu de Sant Jordi, però hem decidit no assistir a aquest acte pels següents motius:
✅ Trobem molt poc encertat, formal i respectuós, que des de l’Ajuntament se’ns hagi convidat a l’acte per Whatsapp el dia abans de la inauguració.
✅ Considerem que aquesta exposició a l’Ateneu no és el més adient i que s’hauria d’haver fet en un local municipal.
✅ No compartim que en aquestes condicions l’Ajuntament hi hagi donat suport i que s’hi destinin 2.560€ de diners públics per la difusió i muntatge.
 
Març 2022 – Porta a porta

Estem d’acord en que s’ha de reciclar més i millor i que cal trobar fórmules per millorar el servei de recollida, transport i tractament dels residus.

Dins de les diferents opcions que existeixen, l’equip de govern d’ERC i la CUP han decidit implantar el porta a porta a Bescanó i respecte la seva proposta volem fer les següents reflexions o comentaris:
✅ La periodicitat de tres dies a la setmana per les recollides de l’orgànica, les restes vegetals i els tèxtils sanitaris ens semblen insuficients, principalment els dies calorosos d’estiu.
✅ No entenem que les urbanitzacions hagin de tenir un tracte diferent del nucli, amb freqüències de recollida molt més llargues per a totes les fraccions. Donat a que no rebran el mateix servei, potser s’hauria d’estudiar si la taxa ha de ser la mateixa.
✅ Ens preocupa la retirada dels contenidors de poda de la via pública i l’alternativa que proposa l’Ajuntament no sembla una mesura prou suficient per a la gent que necessita eliminar gran quantitat de restes vegetals, per exemple durant la poda.
✅ Creiem que no es va donar prou informació sobre la ubicació dels cubells a l’exterior dels blocs de pisos i en tot cas, no es va parlar prèviament amb les respectives comunitats de veïns per saber la seva opinió.
✅ Trobem a faltar informació de cares a la ciutadania del cost del servei i de les previsions del seu finançament pels propers anys. La gent es queda que amb aquest sistema s’estalviaran diners perquè es recicla més i per la informació que tenim això no és ni serà així.
✅ Ens preocupa l’augment del 60% de les partides del pressupost municipal del cost de la recollida i tractament de residus respecte l’any passat, dels 395.000€ als 630.000€. Un diferencial molt exagerat que hipoteca el pressupost municipal i que més tard o d’hora s’haurà de regularitzar amb una pujada sobtada d’impostos.

Setembre 2021 – Moció enllumenat LED

El el Ple del passat dimarts es va aprovar per unanimitat, la Moció que vam proposar JUNTSxBESCANO 

que vam consensuar entre tots els grups municipals, per substituir el més aviat possible l’enllumenat d’Estanyol, Vilanna, Masllunès i el que resta del Polígon Industrial de Montfullà, per enllumenat de tecnologia LED.

Setembre 2021 – Pasarel·la Riu Ter

En el Ple Municipal d’ahir dimarts dia 29 de setembre, a una pregunta del nostre grup municipal sobre l’estat del projecte de la passera, l’Alcalde va respondre que han decidit suspendre l’inici previst de les obres de la passera sobre el Riu Ter entre Bescanó i Sant Gregori per un augment desmesurat del preu de l’acer, que hauria incrementat el cost previst del projecte en prop de 300.000€.
També va reconèixer que l’endarreriment de les obres suposarà forçosament perdre algunes de les subvencions que s’havien obtingut, ja que estaven subjectes a terminis d’execució que no es podran complir i entre elles, la més important, un FEDER Europeu de 351.187€, que suposava aproximadament el 50% del cost total del projecte. Una subvenció que va ser aconseguida pel nostre grup municipal a finals del mandat i que feia que el projecte fos viable econòmicament pel municipi.
Des de Junts lamentem que durant aquests dos anys i mig de mandat, l’equip de govern format per ERC i la CUP hagi prioritzat altres projectes per davant de la construcció de la passera i que per un problema de gestió, aquest projecte ara estigui en perill. Recordem que en el seu programa electoral i durant la campanya deien que farien “una passera, un pont o un passallís” i suposem que mentre han estat decidint quina era la millor opció, passera, pont o passallís, hagi estat el motiu perquè la gestió dels tràmits administratius s’hagin endarrerit.
A més, nosaltres creiem que l’estat econòmic actual de l’Ajuntament permetia poder assumir perfectament aquest increment de cost del projecte i no perdre les subvencions, tenint en compte també que les despeses són compartides amb l’Ajuntament de Sant Gregori.
Nosaltres sempre hem tingut molt clar que la passera és necessària per connectar la Vall del Ter amb la Vall del Llémena , ja que aquest és un projecte molt important pel territori, tant des d’un punt de vista social, turístic i per tant també econòmic pel nostre comerç i restauració.
El Punt Avui Diari de Girona
 
Juliol 2021 – Enllumenat LED
JUNTSxBESCANO proposem al pròxim Ple de l’Ajuntament d’aquest mes de juliol la substitució l’any vinent de l’enllumenat públic d’Estanyol, Vilanna i Masllunès per enllumenat de tecnologia LED.
Aquesta mesura vol:
✅ Reduir les emissions contaminants
✅ Disminuir els costos energètics
✅ Millorar la seguretat per la instal.lació de llum blanca
✅ Aprofitant els estalvis econòmics, encendre les faroles apagades de la urbanització de Masllunès
 
Juny 2021 – Urbanització Montfullà i Masllunès
Recollint les queixes de diferents veïns i veïnes de les urbanitzacions de Montfullà i Masllunès, denunciem l’estat d’abandonament i la manca de neteja dels carrers d’aquestes urbanitzacions i l’actitut irresponsable de l’ Ajuntament de Bescanó, que aquest any no ha realitzat les tasques de neteja de les franges perimetrals de les urbanitzacions abans del 15 de juny, data de l’inici del període d’alt risc d’incendi i en canvi, a través d’un comunicat enviat el mes d’abril a tots els propietaris de les parcel.les, se’ls feia saber de l’obligació de netejar les parcel.les abans d’aquesta data, amb l’amenaça d’obrir-los expedients sancionadors als que no ho fessin.
A Bescanó, la neteja de les franges perimetrals de protecció d’incendis de les urbanitzacions està assumit per l’Ajuntament com un servei propi municipal, pel que els veïns propietaris de parcel.les paguen una taxa anual.
No tenir les franges perimetrals netes pot constituir un risc d’incendi durant tot l’any, però és especialment perillós durant els mesos d’estiu, quan s’assoleixen temperatures extremes com les que hem tingut els darrers dies.
 
Juny 2021 – Vigilància nocturna
Celebrem que l’equip de govern de l’ Ajuntament de Bescanó hagi decidit contractar, després de la nostra proposta, un servei privat de vigilància nocturna, davant l’increment de robatoris de bicicletes que pateix el nostre poble.
Ara bé, no ens sembla bé que aquest servei es limiti només fins a la implementació del servei de Guàrdies Municipals, tenint en compte que no tenim constància de que l’horari dels dos Guàrdies Municipals estigui previst que sigui nocturn.
A més, tornem a dir que creiem que seria molt positiu crear una Comissió de seguretat, integrada pels diferents partits polítics, juntament amb els Mossos d’Esquadra, Protecció civil i les diferents entitats, per avaluar altres propostes i mesures encaminades a disminuir aquests robatoris i millorar la seguretat en general del municipi.
 
Juny 2021 – Robatoris bicicletes
Davant l’increment de robatoris de bicicletes que estem patint a Bescanó, el nostre Grup Municipal vam requerir a l’Alcalde en el darrer Ple Municipal, prendre mesures més dràstiques davant la sensació d’inseguretat que viu la gent del nostre poble i vam proposar la creació d’una Comissió de seguretat, integrada pels diferents partits polítics, Mossos d’Esquadra, Protecció civil i les entitats del municipi, per avaluar diferents propostes i mesures encaminades a disminuir aquests robatoris, com podria ser la contractació d’un servei privat de vigilància nocturna.
 
Gener 2021 – Moció purificadors d’aire
En el Ple Municipal d’ahir, ERC i la CUP van rebutjar la nostra proposta per la compra d’aparells purificadors d’aire per l’Escola, Institut i Llars d’infants, al.legant que és un recurs ineficaç contra el COVID i que no permet millorar la seguretat de les aules, ja que no evita haver de fer ventilació natural.
Es evident que no evita la ventilació, però si que la pot reduir sense disminuir la seguretat i augmentant el confort dels alumnes i docents.

Octubre 2020 – Garantir la salut de totes les persones i les seves necessitats bàsiques
Tal com vam dir a l’article de l’edició anterior de La Pilastra, la posició de JuntsxBescanó ha estat des del primer moment, fer costat a l’equip de govern en les decisions que es prenguin per minimitzar les dificultats derivades de la COVID-19.
Per això, i ja des del primer moment, vam impulsar de forma conjunta amb ERC i la CUP un paquet de mesures econòmiques dirigides a famílies, empreses i entitats, que tenien com a objectiu pal·liar l’efecte inicial de la pandèmia. I també en aquest sentit, vam fer arribar a l’equip de govern un document de treball elaborat pel nostre grup municipal, on es detallava tot un pla de mesures destinades a la reactivació econòmica i social del
nostre poble.
Fruit d’aquest document i gràcies a l’acord assolit entre els partits, finalment aquest pla va ser aprovat per unanimitat en el Ple de l’Ajuntament del mes de setembre, en forma de Pacte Local per a la Reactivació Econòmica i Social de Bescanó.
Aquest pacte estableix les directrius que ens han de permetre en un futur immediat, garantir les necessitats més urgents que tindrem per fer front a la pandèmia i que són: garantir la salut de totes les persones i les seves necessitats bàsiques.
Com a punts destacats i en forma de resum, el Pacte Local estableix
diferents ajudes i beques per recolzar a les famílies que requereixin suport econòmic d’urgència. També inclou donar suport a la comunitat educativa en totes les necessitats que puguin tenir per complir els protocols sanitaris: econòmiques, tecnològiques, d’espais públics o de personal… L’establiment de bonificacions i d’incentius destinats als comerços i a les empreses
del poble i tot un seguit de mesures per promoure el comerç local.
I per últim també inclou la promoció d’activitats segures per a la gent gran, que els permetin tenir contacte entre ells i garantir una bona qualitat de vida d’aquest col·lectiu, així com impulsar campanyes de conscienciació pel tema COVID-19 adreçades als joves del municipi.
Algunes de les mesures incloses en el Pacte Local ja s’han iniciat per part de l’actual equip de govern i algunes s’hauran d’anar implementant en els pròxims mesos. En aquest sentit, no tingueu cap dubte que el nostre grup municipal vetllarà perquè així sigui i us anirem informant en tot moment del seu estat de compliment.

Any 2020 – Juliol

Aquest és el primer escrit que fem a La Pilastra com a Junts per Bescanó. Tot i guanyar les eleccions per més de 206 vots amb relació a ERC, actualment no tenim responsabilitats de govern, ja que ER C va preferir governar amb la CUP, tot i la nostra predisposició a fer una coalició de govern amb ells. Però tal com vam dir el dia de la constitució de l’Ajuntament, acceptem totalment l’acord, ja que aquesta és la grandesa de la democràcia.
Actualment, el present gira al voltant de la crisi sanitària i econòmica a causa de la COVID. Pel que fa a la crisi sanitària, volem donar suport a tots aquells veïns que han patit la malaltia o bé han perdut algun ésser estimat i també volem tenir un record i agraïment per tots els professionals del món sanitari que han estat a primera línia en la lluita contra el coronavirus i a totes les persones que, d’una forma o altra, han col·laborat desinteressadament en tasques de voluntariat, confecció de mascaretes i equips de protecció, etc.
Respecte a la crisi econòmica i social, des del principi el nostre posicionament ha estat fer costat a l’equip de govern i per això vam creure convenient impulsar, de forma conjunta amb ERC i la CUP, un paquet de mesures econòmiques dirigides a famílies, empreses i entitats. Ara creiem necessari que s’estableixi un acord de poble entre tots els grups municipals per sumar esforços i planificar les accions de reactivació econòmica que s’hauran d’aplicar en un futur immediat.
ES FARÀ LA PASSERA
Finalment l’Ajuntament donarà llum verda al projecte per construir la passera sobre el riu Ter, que serà la que nosaltres havíem projectat i per la qual vam aconseguir una important subvenció europea que farà que sigui possible. Celebrem que l’actual equip de govern hagi abandonat el projecte de passallís inundable que volien fer.
PRINCIPALS PROPOSTES REALITZADES
• Implantació d’un sistema de tarifa plana per al pagament dels impostos municipals i de les taxes de les activitats d’estiu, com ara els casals o la piscina municipal. Aquesta proposta ens va ser denegada.
• Establiment d’un sistema de bonificacions en el rebut d’escombraries
per la utilització de la deixalleria municipal de Salt.
• Implantació d’un punt de càrrega de vehicles elèctrics i l’augment de les bonificacions dels impostos a aquest tipus de vehicles.
• En resposta a una pregunta formulada al ple, l’equip de govern es va comprometre a executar de forma imminent el projecte de millora del clavegueram del carrer de la Barca, a partir dels estudis previs encarregats durant el nostre mandat.
El nostre grup municipal ens hem proposat des del primer moment exercir com a oposició constructiva i al servei del poble. Per això, ens posem a la disposició de tots els bescanonins i bescanonines i treballarem perquè les coses es facin bé i ens posem també a disposició de l’equip de Govern sempre que sigui necessari pel bé del poble.

JxCAT – Pere Lluís Garcia
Portaveu i representant de Junts per Bescanó (JxCAT)

Pots seguir totes les notícies de l’equip a l’oposició a través del facebook oficial del: